Nu zie je ‘levendigheid’ en ‘verzadiging’ altijd naast elkaar staan. Beiden brengen ze meer kleur in de foto en maken ze de kleuren feller. Maar wat is het verschil eigenlijk?
De twee balkjes staan bijna altijd naast elkaar. Je hebt ze in Lightroom:
En ook in Photoshop:
Ze zitten natuurlijk niet voor niets bij elkaar. Ze lijken namelijk erg op elkaar. Maar, verschil is er zeker! Het kan voorkomen dat je model op een wortel lijkt aan het eind van je bewerking. Het verschil is voornamelijk bij portretten heel erg belangrijk.
Eigenlijk is het verschil tussen de twee heel simpel. Verzadiging gooit gewoon alle kleuren, huppakee, omhoog. Alles wordt feller en krijgt nog meer kleur. Bij levendigheid worden vooral kleuren die niet in de huid zitten feller gemaak, blauw en paarse tinten. De huid bestaat uit gele, rode, en oranje tinten, en deze worden veel minder beïnvloed bij levendigheid. Als je dus meer kleur in je portret wil brengen kun je veel beter de levendigheid verhogen dan de verzadiging. Ter illustratie pakken we er even een foto van mij bij, geschoten door Chernique Straathof.
Dit is de originele foto. Laten we deze foto eens bekijken met +100 verzadiging..
Wooooow, wortel alert! Mijn hele hoofd is meegepakt in de bewerking, ik ben ontzettend fel oranje gekleurd. Wat gebeurt er bij +100 levendigheid?
Kijk, dat ziet er al veel beter uit! Je ziet dat hij hier vooral de achtergrond op heeft gehaald, maar dat er aan mij slechts een beetje veranderd is.
Andersom (als je de verzadiging of levendigheid naar beneden haalt) werkt het bij levendigheid net andersom. Dan kiest hij juist de huidtinten om omlaag te brengen. Verzadiging haalt gewoon alle kleuren naar beneden.
Onderstaande foto is -100 levendigheid.
Kijk, er zit nog kleur in! Dat is bij -100 verzadiging wel anders..
Heb je last van een hele verzadigde huid bij het model? Dan kun je dus heel simpel de levendigheid wat omlaag brengen.
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en dat alles nu duidelijk is!