Heb je ooit foto’s gemaakt waar je dacht blij mee te zijn, maar bij thuiskomst kwam je erachter dat de helft van de mensen er niet scherp op staat? Heel frustrerend, maar heel normaal. Het is namelijk niet makkelijk om meerdere onderwerpen scherp op een foto te krijgen.
Als je meerdere personen op de foto wilt zetten, hoe zorg je ervoor dat iedereen scherp op de foto staat? Stel je dan scherp op meerdere personen tegelijk? Kan een camera dat eigenlijk wel?
Kan een camera op meerdere onderwerpen tegelijk focussen?
Focus is gebaseerd op de afstand van een onderwerp tot de sensor van de camera. De camera stelt scherp op een gebied op X afstand van de camera. De scherptediepte (bepaalt door je diafragma) veranderd de diepte die scherp is. Dat kan bijvoorbeeld slechts paar centimeter zijn, maar ook een paar meter. Maar hoeveel meter het scherpe vlak ook bedraagt, er is altijd maar één specifieke diepte waar de camera op focust.
Het is goed mogelijk dat meerdere onderwerpen in je foto scherp zijn. Maar de focus kan altijd maar op één specifieke ‘diepte’ liggen. Staan de onderwerpen dus allemaal op dezelfde lijn naast elkaar? Dan zullen ze allemaal scherp zijn.
Staan de onderwerpen achter elkaar? Dan is het onmogelijk om op meerdere onderwerpen scherp te stellen.
Hoe werkt eye-tracking dan met meerdere personen in beeld?
Veel moderne camera’s hebben tegenwoordig eye-tracking. Dat houdt in dat ze ogen detecteren in het beeld, en dan daarop scherpstellen. Een heel handig hulpje, en het scheelt je vaak heel veel werk. Maar wat nou als er meerdere gezichten in beeld zijn?
De camera kiest meestal het dichtstbijzijnde oog wat hij detecteert. Dat is dus automatisch de persoon die het dichtst bij de camera staat.
Wil je dat de focus ergens anders ligt? Dan kun je de eye-tracking uitzetten en zelf een scherpstelpunt kiezen.
Hoe kun je toch meerdere personen in dezelfde foto scherp krijgen?
Wil je toch meerdere mensen scherp in beeld krijgen, dan zijn er gelukkig nog een aantal dingen die je kunt doen.
Zet iedere persoon op dezelfde afstand van de camera
De focus van de camera werkt op afstand. Staat iedereen op dezelfde afstand? Dan is iedereen scherp! Dat houdt dus in dat iedereen op een lijn naast elkaar moet gaan staan.
Een pose die soms best leuk kan werken, maar natuurlijk niet altijd gewenst is. Er zijn nog andere opties.
Kies voor een grotere scherptediepte
Met een groot diafragma (denk aan f/2.8) zal het gebied dat scherp is heel klein zijn. Iemand die een halve meter achter jouw onderwerp staat is dan al onscherp. Wil je die afstand vergroten? Zet dan je diafragma wat kleiner. Voor grote groepen kun je denken aan een diafragma van f/8.0. Daarmee vergroot je de scherptediepte 1/3e voor je onderwerp, en 2/3e achter je onderwerp.
Om een kleiner diafragma te kunnen gebruiken zul je ergens anders wat licht moeten toevoegen. Dit kun je doen door je sluitertijd wat langzamer te maken, of je ISO te verhogen.
Neem meer afstand van je onderwerp
Wist je dat je kunt berekenen welk diafragma je nodig hebt voor x meter scherptediepte? Dat kan hier: https://www.photopills.com/calculators/dof
Stel, ik fotografeer met een Sony A7iii en een 35mm f/1.8 objectief. Mijn groep staat op 5 meter afstand. Ik fotografeer met een diafragma van f/2.8. Volgens de calculator is mijn scherptediepte dan bijna 4 meter. Prima haalbaar voor een redelijk kleine groep!
Zou de groep op slechts 2 meter afstand staan, dan is de scherptediepte nog maar 50 centimeter. Dan zal slechts de eerste rij scherp zijn, en de rij erachter al niet meer.
Conclusie
Scherpstellen op meerdere onderwerpen binnen dezelfde foto is dus niet mogelijk. Meerdere onderwerpen binnen dezelfde foto scherp vastleggen is wél mogelijk. Door te spelen met je diafragma, de afstand tot je onderwerp en de plaatsing van je onderwerpen kun je toch nog meerdere objecten scherp vastleggen.