Fotografie

Lenzen – waar staan alle getallen en millimeters voor?

april 4, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

nikkor-70-miljoen
Bron foto

Als je je lens bekijkt zie je allerlei getallen staan: 70-300mm f5,6 – 6,3.. Wat betekend dat nou eigenlijk helemaal? En je hebt vast wel eens iets gehoord als ‘Oh als je landschappen wil fotograferen moet je een groothoek hebben!’ of ‘Bij paarden kun je het beste een telelens gebruiken’. Maar waarom is dat? Wat maakte een telelens anders dan een groothoek? En hoe weet je met welke lens je te maken hebt?

Een lens (ook wel objectief) is een essentieel onderdeel van je camera. Zonder lens maken de meeste camera’s geen foto. Een lens vangt het licht en zorgt dat er beeld gemaakt kan worden.
De kleine digitale camera’s hebben een optische zoom. Je hebt het vast wel eens zien staan; 3x optische zoom. Bij lenzen voor spiegelreflex camera’s wordt de ‘zoom’ niet op deze manier uitgedrukt, maar in millimeters, zoals 70-200mm. Deze maat wordt ook wel de brandpuntsafstand genoemd.

Screen Shot 2016-09-06 at 14.36.05

Wat zeggen die millimeters dan?

Allereerst is het handig om te kijken of je met een zoomlens te maken hebt of een lens met een vast brandpunt. Als er 2 verschillende brandpunt afstanden staan, heb je te maken met een zoomlens. Een 70-200mm lens kun je van 70mm tot 200mm inzoomen.
Heb je een lens met vast brandpunt, lens zoals de 50mm, kun je niet in- of uitzoomen maar blijf je altijd op die 50mm zitten.

Stel je nu eens voor dat je zelf recht vooruit kijkt. Je hebt dan ongeveer een beeldhoek (het deel wat je goed en scherp kunt zien) van 45 graden. Dit is ongeveer gelijk aan wat een 50mm lens ook ziet. Daarom heet een lens met dit brandpunt ook wel een standaardlens.
Een groothoeklens van 15mm heeft een beeldhoek van wel 110 graden! Dat is veel meer dan wij zelf goed kunnen zien. Met een groothoek krijg je daarom af en toe per ongeluk je eigen voeten op de foto. Die zie je zelf niet als je recht vooruit kijkt, maar de lens wel!
Een telelens van bijvoorbeeld 200mm heeft een veel kleinere beeldhoek dan wij. De beeldhoek is maar ongeveer 12 graden. Je ziet veel minder in beeld, en daarom lijkt het groter en dus dichterbij.

beeldhoeken

Hoe lager dus het aantal millimeters, hoe meer je in beeld krijgt, dus hoe meer je beeld helemaal uitgezoomd lijkt. Dit is ideal voor landschappen en weidse shots. Hoe meer millimeters, hoe meer je kunt inzoomen en des te minder krijg je in beeld.

 

De soorten lenzen

Door het aantal millimeters weet je dus met welke lens je te maken hebt.

fisheye << 15mm speciale effecten, landschappen
ultragroothoek 15mm – 24mm landschap, interieur
groothoek 28mm – 35mm binnenshuis, landschap
standaard 35mm – 60mm binnenshuis, landschap, portret
portret 60mm – 135mm portret, landschap
tele 135mm – 300mm dierfotografie (wild), sport
supertele >> 300mm dierfotografie (vogels)

 Bron tabel


Naast de millimeters zie je ook nog een f-getal op je lens staan, bij zoomlenzen 2, net als de brandpuntsafstand. Stel dat er staat 4 – 5.6. Dit zijn f-getallen die te maken hebben met je diafragma. Meer over het diafragma kun je hier lezen. Maar in het kort: Het diafragma bepaald hoeveel licht je lens door laat, en hoe veel op je foto scherp is (scherptediepte). Bij een heel hoog en klein diafragma (f20) is bijna je hele foto scherp. Bij een heel laag en groot diafragma (f1.8) is maar een heel klein deel van je foto scherp. Weten jullie het octupusjes voorbeeld nog?
voorbeeld
Als er op jou 70-300mm lens staat 4.0 – 5.6 betekend dat dat hij helemaal uitgezoomd op 70mm een diafragma van minimaal 4.0 heeft, en volledig ingezoomd op 300mm een diafragma van minimaal 5.6.

Nu wordt het vaak mooi gevonden als de achtergrond mooi onscherp is, en daar heb je een groot diafragma voor nodig. Dat is ook de reden waarom lenzen met een laag f-getal vaak veel duurder zijn.

Nu is het zo dat de scherptediepte (of je een mooie onscherpe achtergrond kunt krijgen) ook nog afhankelijk is van de hoeveelheid millimeters. Dat is een beetje gek, want eigenlijk blijft de scherptediepte bij alle lenzen even groot. Alleen omdat je bij een telelens inzoomt op het onscherpe deel, zie je dit eerder en valt het meer op.

schermafbeelding-2016-09-17-om-18-09-03

Hoe meer je kan inzoomen met een lens, hoe mooier onscherp je achtergrond kan worden. Hoe minder je kan inzoomen, hoe meer in je foto scherp is. Als het goed is snap je nu dus ook de link waarom je voor landschappen dus een groothoek gebruikt. Een groothoek heeft namelijk een grote beeld hoek –> het hele landschap past in beeld –> het hele landschap is scherp. Een telelens heeft een kleinere beeldhoek –> past minder in beeld –> kleinere scherptediepte (mooie onscherpe achtergrond).

 

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

gratis masterclass

De 5 geheime elementen voor een succesvol fotografiebedrijf

Want goed fotograferen alleen is niet meer genoeg om een succesvolle business te kunnen bouwen. Er is meer nodig dan dat! 

DIE NIEMAND JE VERTELT, MAAR DIE KOMEND JAAR VOOR JOU HÉT VERSCHIL GAAN MAKEN.

GRATIS AANMELDEN

Instagram

Volg De Fotografen Academy op Instagram voor tips, tricks en het laatste nieuws.

@defotografenacademy