Ik denk dat iedereen het wel eens tegen komt. Heb je een fotoshoot gedaan waar je ontzettend blij mee was, en dan kom je thuis en merk je dat je foto’s eigenlijk niet zo scherp zijn. Ligt het aan jezelf? Was het je camera? Is er iets mis met je lens? Ik help je de oorzaak te achterhalen!
Probleem 1: Focus ligt telkens iets voor je onderwerp of iets achter je onderwerp
Het probleem: Je mag weer rustig ademhalen, want dit zou heel goed een probleem in je lens kunnen zijn. Het zou kunnen zijn dat je last hebt van front- of back focus. Front focus of back focus betekend dat je lens niet precies scherp stelt waar jij dat wilt, maar net ervoor (front focus) of erachter (back focus). Het objectief zit er telkens een beetje naast en daardoor krijg je onscherpe beelden. Je kunt je objectief testen op front- of back focus met een focus test chart die je kunt printen. In dit artikel vertel ik daar alles over, en kun je ook de focus test chart printen.
Probleem 2: Algeheel beeld is zacht, nergens is er focus
Het probleem 1: Dit is zeer waarschijnlijk wel een probleem dat aan jou als fotograaf ligt. Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Of je hebt afgedrukt terwijl de camera nog niet klaar was met scherpstellen (of je stelde handmatig verkeerd scherp natuurlijk), of je kunt je sluitertijd nog eens checken.
Je kent inmiddels vast het regeltje van het bereik en de sluitertijd wel. Fotografeer je op 200mm, dan ‘moet’ je sluitertijd minstens 1/200e zijn, om zeker te zijn van een goede foto. Het werkt niet 100% zo, maar het is een hele goede hulp die in de meeste gevallen klopt.
Misschien heb je met een veel te langzame sluitertijd gewerkt, en is de onscherpte bewegingsonscherpte van jezelf, of van het onderwerp.
Het probleem 2: Mis je overal nét wat focus, is je sluitertijd goed, en weet je zeker dat je ook geen last hebt van front- of back focus, dan kan er iets mis zijn met je camera. Dit probleem had mijn 650D ook, en wat het was weet ik nog steeds niet goed, maar ik heb hem weg gebracht en hij kwam weer helemaal als nieuw terug.
Probleem 3: Sommige beelden zijn wel scherp, anderen zijn net niet scherp
Dit is een probleem wat ik vaak hoor. Sommige foto’s zijn perfect scherp, en dan zijn er weer een paar die er nét naast zitten. Frustrerend, maar je kunt er iets aan doen!
Het probleem 1: Het zou kunnen dat je in de verkeerde AF-modus zit. Je hebt er vast wel eens van gehoord; AI Servo, AI Focus, en One Shot. Dat zijn de verschillende autofocus modes in je camera.
In One Shot stelt de camera één keer scherp als jij de ontspanknop half indrukt. Sommige fotografen gebruiken het als ze het nog moeilijk vinden snel te wisselen tussen punten. Dan kies je gewoon het middelste punt, en beweeg je je camera. Het kan ook handig zijn als je ergens op wil scherpstellen wat zich buiten je scherpstelpunten bevindt.
In AI Servo stelt je camera elke keer weer opnieuw scherp op het onderwerp. Als jij je ontspanknop telkens even lichtjes induwt pakt je camera telkens weer een nieuw scherpstelpunt. Dit is dus ideaal als je onderwerp beweegt.
AI Focus is een mengelmoes van de bovengenoemde AI Servo en One Shot.
Was jij actie foto’s aan het maken, maar stond je camera op One shot? Dan is het niet gek dat je onscherpe foto’s krijgt!
Weet je niet goed welke modus je moet kiezen, lees dan dit artikel nog eens.
Het probleem 2: Je hebt het verkeerde scherpstelpunt gekozen, of zelfs helemaal geen een. Je camera heeft een aantal scherpstelpunten, de hoeveelheid wisselt per camera. Scherpstellen gaat het beste als je handmatig een scherpstelpunt selecteert, in plaats van dat je je camera laat bepalen waar het beeld scherp moet zijn. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt dat zich op het onderwerp bevindt. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto!
Probleem 3: Het zou ook nog kunnen dat je AF-sensor vies is. Als dit het geval is zul je vooral merken dat je camera het extra moeilijk heeft met situaties bij weinig licht of contrast. Je kunt dit zelf schoon maken, maar het is veiliger om langs de winkel te gaan.
Het is altijd lastig het precieze probleem te achterhalen. Je kunt als je het echt niet weet het beste naar een camera winkel gaan. De medewerkers kunnen daar meteen goed testen of het probleem aan jou ligt, of aan je apparatuur.