Toen ik een eindopdracht moest verzinnen voor mijn basisopleiding aan de Foto Academie vorig jaar, besloot ik mezelf eens uit te dagen. Destijds had ik nog nooit mensen gefotografeerd, dus dat was sowieso al iets wat ik wilde doen. Maar ik wilde het bijzonder maken, iets magisch.. Ik snuffelde wat rond op internet voor inspiratie en kwam ‘levitation’ foto’s tegen. Meteen wist ik, DIT is wat ik ga doen. Hoe? Geen idee. Maar ik ga dit voor elkaar krijgen.
Mijn vriendinnen offerden zich op om met blote benen en voeten in de ijzige kou te gaan staan, midden januari, en ik ging aan de slag. Met 2 weken was mijn eindserie compleet.
In deze tutorial leg ik uit hoe jij zelf ook levitation foto’s kan maken!
Ik laat je graag allereerst een speedart zien van mijn proces van editen. Hij is iets anders dan het origineel geworden, omdat ik hem opnieuw heb bewerkt, en dit keer maar uit 1 foto. Bij de originele foto heb ik stukjes jurk uit andere foto’s gepakt zodat deze nog natuurlijker ‘hing’. Buiten dat, is de workflow en het eindresultaat nagenoeg hetzelfde.
Het principe is eigenlijk heel simpel. Je hebt 2 foto’s nodig. Een met je model op een kurk/tafel/krat/wat je wil en een foto van precies diezelfde achtergrond zonder model.
Maar hoe doe je dit nu stap voor stap?
Het fotograferen
Stap 1 – Maak een plan
Bij levitation foto’s is het echt nodig om goed te plannen. Voor mij zeker, omdat ik mijn modellen zo kort mogelijk in de ijzige kou wilden laten staan. De meeste foto’s zijn in ongeveer 3 tot 5 minuten genomen.
Je moet ervoor zorgen dat je precies weet welke houding je model moet aannemen, en welke voorwerpen je daarvoor kunt gebruiken. Zo moet je een paar dingen in je achterhoofd houden.
- De kleding moet zoveel mogelijk naar beneden hangen, evenals het haar. Zo krijg je een natuurlijk effect. Hier moet je vooral met jurkjes rekening houden, de jurk moet altijd op een natuurlijke manier naar beneden vallen!
- De voeten en handen mogen nergens op leunen. Het moet lijken alsof je in de lucht zweeft, dus je handen en voeten moeten vrij zijn.
Zo blijft er dus weinig over voor je model om op te steunen. Zij/hij kan zichzelf nergens aan vasthouden, en een houding aannemen kost erg veel spierkracht en het is vaak erg onaangenaam. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om langer dan een paar seconde in de perfecte houding te blijven zitten/liggen/staan.
Bedenk dus als fotograaf van te voren precies waar jouw model op gaat steunen, en welke houding zij/hij precies moet aannemen. Doe het desnoods even voor.
Stap 2 – Kies een voorwerp uit waar je model op kan steunen
Dit moet een voorwerp zijn zonder rugleuning, omdat de achtergrond zoveel mogelijk vrij moet zijn. Een tafel, kruk of kratje zijn ideaal.
Stap 3 – Kies de perfecte locatie en kleding voor je model
Deze twee zijn erg belangrijk voor de sfeer die je wilt overbrengen. Levitation foto’s bewerken kost erg veel tijd, dus je kunt niet ongelimiteerd verschillende locaties en outfits proberen. Bereid je dus goed voor!
Stap 4 – Kies een compositie en stel je statief op
Als je op de locatie aankomt met je model, zorg dan eerst dat je je alles op zet. Je hebt echt een statief nodig voor dit soort foto’s, dus breng deze mee. Kies zorgvuldig de hoek waaruit je wilt fotograferen, want dit is ook meteen je definitieve hoek. Telkens wisselen is niet aan te raden omdat het bewerken dan erg lastig wordt. Bedenk in je hoofd al de eventuele sfeer die je in de bewerking wil toevoegen en hou daar rekening mee wat betreft lichtval.
Stap 5 – Stel alles op en maak je foto met het model
Het makkelijkst is als je als fotograaf het model aangeeft wanneer zij/hij de houding moet aannemen en wanneer ze/hij even mag rusten. Het handigst is om iets als “3, 2, 1, hou vast, hou vast, en los” te roepen. Iets wat voor beiden duidelijk is. Maak meerdere foto’s, waarbij je telkens het model net even anders neer zet of de kleding net anders drapeert. Vergeet niet je instellingen op M (volledig handmatig) te zetten, zodat de achtergrond foto straks precies dezelfde belichting heeft.
Stap 6 – Schiet de achtergrond zonder model
Nu is het tijd om je achtergrond te schieten. Verander de hoek waaruit je fotografeert NIET, laat je statief exact op dezelfde plek staan. Maak de achtergrond foto snel na de foto met je model, zodat de belichting (zon door de wolken etc) hetzelfde is. Laat ook je instellingen precies hetzelfde.
Het fotograferen is nu klaar! Nu kun je thuis aan de slag om er echte levitation foto’s van te maken.
Het bewerkingsproces
Stap 1 – Open beide foto’s
Open de achtergrond foto die je hebt geschoten zonder model of voorwerpen. Open hiernaast je foto van je model die je gekozen hebt als beste.
Stap 2 – Plaats de foto’s over elkaar heen
Selecteer de foto met het model volledig, en plak deze over de achtergrond foto heen.
Stap 3 – Verwijder het voorwerp
Gum nu het voorwerp weg waar je model op steunt. Eigenlijk is je foto nu al ‘af!’ Je model zweeft. Dit kun je ook echt met de gum-tool in Photoshop doen.
Stap 4 – Edit de beelden om het realistischer te maken
Als je model los hangende kleding droeg, wat het mooist is voor levitation foto’s, dan hangt deze waarschijnlijk niet perfect op je gekozen foto. Maar hiervoor heb je meerdere foto’s gemaakt! Je kunt namelijk stukjes jurk of kleding kopiëren van andere foto’s naar je gekozen foto en deze hierop plakken. Zo kun je het beste van al je geschoten foto’s combineren.
Voeg een schaduw toe aan je foto als deze er nog niet duidelijk is. Dit kun je doen door met een zwarte brush te verven op je foto. Maak de schaduw redelijk subtiel, maar wel aanwezig.
Stap 5 – Bewerk de kleuren/belichting/maak verdere edits
Nu kun je je eigen sfeer aan de foto geven, net als je bij ‘normale’ foto’s doet. Je kunt hem volledig naar eigen wens maken.