Fotografie

Tips voor het gebruiken van rookbommen in je fotoshoot

januari 7, 2021

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Heb jij ook wel eens bewonderend naar al die foto’s met rookbommen gekeken? Stop dan met bewonderen en ga ze zelf maken! Met deze tips en uitleg ben jij volledig uitgerust om ook eens te gaan shooten met rookbommen. Ik neem je mee!

Waarom zou je rookbommen gebruiken?

Omdat het een heel tof effect geeft! Het is origineel, uniek, kleurrijk en magisch. Met welke kleur je ook werkt, het heeft altijd een bijzonder effect. 

Ik heb ze nu bij 3 verschillende shoots gebruikt en ik vind het elke keer weer een hele leuke uitdaging!

Maar, rookbommen zijn wel lastig om mee te werken en ze hebben een aantal risico’s. Volg daarom al mijn tips en stappen om er veilig mee te werk te kunnen gaan.

Waar koop je ze?

Bij het aanschaffen van rookbommen moet je goed opletten dat je legale rookbommen koopt. Eigenlijk is ‘rookbom’ het verkeerde woord, want een ‘bom’ moet het dus niet zijn. Je kunt wel rooktabletten, kleurenpoeder of rookfakkels aanschaffen. 

Waar moet je op letten?

Ik moet toch echt even party poopen, want ik ga beginnen met het op een rijtje zetten van alle gevaren en dingen die mis kunnen gaan. Er is bij mijn shoots nog nooit iemand gewond geraakt, maar er zitten wel degelijk risico’s aan waar je op voorbereid moet zijn! Je wilt niet het volledige lokale brandweerkorps bij je fotoshoot hebben staan 10 minuten nadat je 3 fakkels hebt afgestoken 😉

Het spreekt denk ik vanzelf dat je de rookbommen nooit met dieren of kleine kinderen moet gebruiken.

Brandwonden

De meeste rookbommen worden heet. Niet allemaal, maar veel wel. Geef dat dus altijd aan bij je model! Je wilt niet dat ze ze van schrik weg gooien en er misschien iets anders verbrandt. Houd ze zo ver mogelijk van de ‘uitgang’ vast, dus zo laag mogelijk bij de basis. Dit verkleint de kans op brandwonden. 

Brandgevaar

Als een rookbom uitdooft zijn ze nog een tijdje warm. Neem voor de veiligheid een emmertje water mee of een fles water waarmee je ze uit kunt doven.

Gebruik rookbommen of fakkels nooit op een droog veld, een droog bos hoogzomer, of in een binnenlocatie met ontvlambare objecten. Gooi ze ook niet zomaar op de grond, maar zet ze voorzichtig neer met de opening naar boven. 

Vlekken

Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, maar sommige gekleurde rookbommen kunnen vlekken veroorzaken op kleding. Let dus heel erg op met bruidsjurken! Zou toch zonde zijn als de bruid de rest van de ceremonie met roze of oranje vlekken op de foto’s staat.

De rook

Logisch, maar er ontstaat dus daadwerkelijk rook bij het afsteken van een rookbom, haha. En die rook is intens. Astma-aanval-als-je-het-volledig-inademt-intens. Het kan irriteren in je ogen, je longen en je keel. Gezonde mensen kunnen dit prima hebben, maar iemand met astma of een andere longaandoening kun je beter uit de buurt houden van een rookbom.

Het is sowieso niet optimaal om er direct in te gaan staan. Liever laat je je model voor de rook poseren. 

Het blijft een noodsignaal

Let op waar je de rookbom afsteekt. Zou je dat, bijvoorbeeld, op zee doen, heb je grote kans dat de kustwacht wordt gealarmeerd en dan staat je een fikse boete te wachten.

Nu fotografeer jij hoogstwaarschijnlijk niet op zee, maar houd er wel rekening mee dat er mensen kunnen zijn in de omgeving die een kijkje komen nemen of alarm slaan.

Dit is de reden dat wij bij mijn laatste shoot voor witte rookbommen hebben gekozen. Deze waren minder alarmerend, al kan witte rook in een bos ook al gauw doen lijken alsof er brand is. Gebruik er dus ook niet te veel achter elkaar om niemand te alarmeren.

Oke, dat was hem hoor, ik ben klaar met mijn veiligheidspraatje. Op naar het leukere gedeelte: de foto’s maken!

Zo maak je een mooie foto met rookbommen

Rookbommen ‘doen’ het gemiddeld zo’n 60 tot 90 seconden. Dat is niet heel lang, dus je moet goed voorbereid zijn! 

Tip 1: check de windrichting

De rook zal een bepaalde kant op waaien en dat bepaalt waar je je rookbom moet afsteken. Check dus vooraf goed de windrichting en pas daar de plek van je model op aan. Komt de wind van links? Plaats de rookbom dan links van het model. 

Tip 2: Plan de poses

Bespreek goed met je model welke poses je wilt gaan gebruiken tijdens het afsteken van de rookbom. Bij mijn laatste fotoshoot was ik zelf ook even model voor de rookbom en er ontstond een klein ‘paniekmoment’ bij mij bij het afsteken, haha. Ik was spontaan mijn poses vergeten en was alleen maar bezig met de rook. 

Het is dan fijn als jij als fotograaf meteen de leiding kunt pakken en je model kunt aansturen.

Tip 3: Laat het model de rookbom achter zich bewegen

Zo ontstaan er mooie rookpluimen op verschillende hoogtes voor een dynamisch effect. Hij of zij kan daarna een stap naar voren zetten zodat hij/zij voor de rook uit blijft en er niet in verdwijnt.

Het kan mooi zijn om het model eenmaal de rookbom voor zich langs te halen. Zo staan ze echt ‘in’ de rook zonder dat het overwhelming is en de rook verstikt en het model onzichtbaar maakt.

Tip 4: Gebruik een snelle sluitertijd

Rook verplaatst zich vaak snel en verandert constant van vorm. Om de dynamische vormen vast te leggen moet je een snelle sluitertijd gebruiken. Gebruik een sluitertijd vanaf 1/800e seconde om zeker te zijn van haarscherpe rook. 

Tip 5: Gebruik tegenlicht

Rook ziet er nog mooier uit wanneer je tegenlicht gebruikt. Je kent die mistige ochtenden wel waarbij de zonnestralen ineens heel zacht zichtbaar worden door de mist. Dat effect krijg je ook als je rookbommen met tegenlicht afsteekt!

Met tegenlicht heb je nog minuten na het opbranden van je rookbom plezier van je rookbom en het prachtige licht wat het veroorzaakt. 

Tip 6: Je hebt er meer dan 1 nodig

Geloof me, de eerste gaat chaotisch worden, haha. Zorg dus voor 2 of 3 rookbommen zodat je het meerdere keren kunt proberen.

Tip 7: Langzame bewegingen zorgen voor dikke rooksporen

En andersom. Hier kun je dus rekening mee houden bij het bewegen van de rook. 

Tip 8: Gebruik rook die past bij de outfit van het model

Het is natuurlijk een extra mooi effect als de kleur van de rook ook daadwerkelijk past bij de outfits van het model. Zo zet je echt een speciale sfeer neer en is de rook meer dan gewoon een special effect. 

Tip 9: Gebruik een kleine diafragma waarde

Om er zeker van te zijn dat de rook scherp is raad ik je aan een kleine diafragma waarde te gebruiken. Denk aan f/8.0. Dit maakt het scherpstellen een stuk makkelijker!

Conclusie

Zo, dat waren al mijn tips die ik je kan geven na 3 rookbom-fotoshoots. Ga lekker creatief aan de slag en wees voorzichtig. Have fun!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

gratis masterclass

De 5 geheime elementen voor een succesvol fotografiebedrijf

Want goed fotograferen alleen is niet meer genoeg om een succesvolle business te kunnen bouwen. Er is meer nodig dan dat! 

DIE NIEMAND JE VERTELT, MAAR DIE KOMEND JAAR VOOR JOU HÉT VERSCHIL GAAN MAKEN.

GRATIS AANMELDEN

Instagram

Volg De Fotografen Academy op Instagram voor tips, tricks en het laatste nieuws.

@defotografenacademy