Fotografie

Tips voor fotograferen bij (extreme) kou

januari 19, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

8IMG_0082

Oke, het is misschien niet extreem koud, maar er ligt sneeuw en ijs, en dat is al heel wat. En misschien ga je wel op wintersport of naar een ander koud land, en wil je daar graag foto’s maken. Met (extreme) kou werkt dat een beetje anders dan met normale temperaturen!

Handschoenen met touch functies

Je hebt speciale handschoenen die bij de vingertoppen speciale ‘touch’ stukjes hebben, waardoor je toch nog je telefoon en je camera goed kunt bedienen. Deze handschoenen kun je onder je dikke handschoenen dragen. Dan hoef je je dikke handschoenen enkel uit te doen als je de camera-instellingen wilt veranderen.

36IMG_9136copy
Hou je batterijen warm

Batterijen vinden de kou nooit zo heel erg leuk. Je zult merken dat in extreme kou je telefoon misschien ineens uitvalt, en je camera na een uur al opgeeft. Dat ligt aan de kou in de batterij. Is het echt koud buiten, zorg dan voor een extra batterij die je vlakbij je lichaam draagt, in een binnenzak bijvoorbeeld. Is de ene batterij te koud geworden, dan kun je hem wisselen voor de warme, en kan de koude batterij weer opwarmen. Zo blijft je camera altijd werken!

Veeg condens niet weg

Als je steeds wisselt tussen binnen en buiten, dan zul je ongetwijfeld een condens laagje op je lens krijgen. Veeg deze niet weg! Je maakt hiermee vegen op je lens en die zijn moeilijk te verwijderen. De kans dat de condens gewoon weer terug komt is trouwens ook groot. Berg de camera niet op maar hou hem gewoon in je hand, met de lens dop eraf, en wacht simpelweg tot de condens is verdwenen.

29IMG_9088copy

Wissel geen lenzen

Misschien een beetje overbodig, maar wissel geen lenzen buiten als het niet nodig is!

Bescherm je apparatuur

Als het sneeuwt wordt het al gauw een natte boel, dus dan is een extra beschermlaagje voor je camera geen overbodige luxe. Check eerst even of je camera en lenzen weather-sealed zijn. Mijn 6D is dat bijvoorbeeld, en mijn groothoek lens ook. Deze combinatie kan daarom goed tegen water en andere omstandigheden. Kan dat bij jou niet, gebruik dan een regenhoes voor je camera. Je kunt hier nog prima mee fotograferen en hij houd het vocht buiten.

3IMG_9397copy

Je statief

Pak je statief nooit vast bij de metalen delen. Ik heb zelf ervaren wat er gebeurt als je dat wel doet. Het is ijs- en ijskoud. Als je pech hebt kan je hand er zelfs nog aan vast vriezen. Klap hem ook eens in de zoveel tijd even in en uit, anders kan het hele systeem vast vriezen.

In Zweden heb ik ervaren wat extreme kou is. Ik fotografeerde bij een temperatuur van ongeveer -20! Wat was de laagste temperatuur waar jij ooit in gefotografeerd hebt?

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

gratis masterclass

De 5 geheime elementen voor een succesvol fotografiebedrijf

Want goed fotograferen alleen is niet meer genoeg om een succesvolle business te kunnen bouwen. Er is meer nodig dan dat! 

DIE NIEMAND JE VERTELT, MAAR DIE KOMEND JAAR VOOR JOU HÉT VERSCHIL GAAN MAKEN.

GRATIS AANMELDEN

Instagram

Volg De Fotografen Academy op Instagram voor tips, tricks en het laatste nieuws.

@defotografenacademy