Photoshop

Mijn workflow

augustus 2, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

1IMG_2745copy

Als je al een tijd fotografeert en een hoop shoots met HEEL veel foto’s moet bewerken, dan ga je op een gegeven moment een workflow ontwikkelen. Ik weet nog wel dat ik tijdens mijn eerste shoot werkelijk uren bezig was met sorteren voor ik überhaupt aan het bewerken kon beginnen. Ik werkte totaal niet efficiënt, wat het bewerken een stuk minder leuk maakte. Nu heb ik na al die tijd een echte workflow ontwikkeld, en kan ik daardoor in één dag een hele shoot afhebben als het moet. Ik leg mijn workflow uit!

Wat gebruik ik aan apparatuur en programma’s?
Ik bewerk al mijn foto’s op mijn laptop, een MacBook Pro met Retina scherm voor het beste gedetailleerde resultaat. Echt een verschil met mijn oude monitor, alles is veel scherper! Mijn foto’s vallen nu ineens tegen als ik ze op een ‘gewoon’ scherm bekijk, haha. Mijn foto’s importeer ik niet via Lightroom, want dat vind ik niet prettig werken. Ik importeer alles via iPhoto. Ik bewerk mijn foto’s vervolgens in Adobe Lightroom en Adobe Photoshop, en gebruik Flickr om ze uiteindelijk up te loaden.

Het importeren
Ik importeer mijn foto’s in iPhoto, dit duurt eigenlijk het langst van het hele proces. Ondertussen maak ik vast twee mapjes. Een map benoem ik met de naam van de shoot en de datum, en daarin maak ik een map die ik ‘Bewerkt’ noem. Zo blijven de originele bestanden gescheiden van de bewerkte bestanden. Na het importeren plaats ik alle foto’s in de originele map.

Schermafbeelding 2014-07-15 om 22.28.04

Schermafbeelding 2014-07-15 om 22.27.47

Het sorteren
Het sorteren vond ik vroeger altijd het ergst. Ik werkte nog met een Windows computer, en ging dan eerst met de hand alle foto’s draaien (echt gekkenwerk als ik er nu aan terug denk, had zeker tijd over ofzo). Daarna ging ik alle foto’s bekijken en verwijderen wat ik niet wilde bewerken. Ik ben erachter gekomen dat dit heel duidelijk niet werkt. Maar wat werkt dan wel?

Schermafbeelding 2014-07-15 om 22.28.34

Ik importeer de hele hap in Lightroom, meteen vanuit de map. Het leuke is dat mijn software alle foto’s al gewoon goed om zet, dus daar hoef ik me niet meer druk om te maken. Vervolgens ga ik meteen naar het bewerken scherm met alle foto’s in een rij onderin. En eigenlijk begin ik dan gewoon. Ik hobbel een beetje langs alle foto’s van de eerste pose, klik ze even door en zie vaak al gauw welke ik de beste vind. Deze bewerk ik meteen en exporteer ik. En op naar de volgende! Zo ga ik eigenlijk de hele shoot door, het gaat als een speer. Heel veel foto’s bekijk ik niet eens in het groot, ik weet vaak nog wel welke ik echt goed vond en anders klik ik er een paar aan. Soms zoom ik wat in om te bepalen welke foto nou echt het scherpste is etc. Deze methode werkt super snel, omdat je ook meteen de foto bewerkt die je hebt uitgekozen. Dan heb je dat maar gehad.

Schermafbeelding 2014-07-15 om 22.31.31

Bewerken en exporteren vanuit Lightroom
In Lightroom heb ik wat actions en presets die ik vaak gebruik. Verder bewerk ik het licht, de schaduwen en hooglichten, en soms een gradueel filter. Ook verscherp ik in Lightroom, nooit in Photoshop. Lightroom vind ik stukken beter met dit soort bewerkingen dan Photoshop. Sommige foto’s gaan hierna nog door naar Photoshop, dit zijn vaak de portretten. Paardenfoto’s of landschappen hebben vaak al genoeg aan Lightroom.
Bij het exporteren heb ik het zo ingesteld dat elke bestandsnaam een nummertje ervoor krijgt die ik intyp (1IMG_3948 bijvoorbeeld). Ik begin gewoon bij 1 en tel dan op, zodat alles in goede volgorde komt te staan. Ik selecteer de map ‘bewerkt’, zodat daar de foto’s in terecht komen. Ik sla altijd op in PSD, omdat ik daarna nog door ga naar Photoshop, en op deze manier heb je geen kwaliteitsverlies.

Naar Photoshop
In Photoshop ga ik los! Ik bewerk met curven en kleuren en waar ik op dat moment allemaal zin in heb. Hier ben ik het langst mee bezig. Als ik denk dat mijn foto af is, sla ik hem op over het Lightroom bestand heen, weer als PSD. Zo kan ik later altijd nog kleine dingetjes aanpassen, én voor mijn blog terug kijken hoe ik bepaalde dingen heb gedaan zodat ik er achteraf nog een tutorial van kan maken! Nadat hij als PSD en origineel formaat is opgeslagen, zet ik mijn logo erop en verklein ik de langste zijde naar 900px. Vervolgens sla ik hem weer op, maar dan als JPEG en de naam krijgt ‘copy’ ervoor of erachter, zodat ik bij het sturen naar een klant in een oogopslag de verkleinde bestanden met logo eruit kan pikken.

Schermafbeelding 2014-07-15 om 22.28.43

Het einde
Aan het eind heb ik dus een hele grote map waar alle originele foto’s in zitten. Daarin zit een map met alle bewerkte bestanden in PSD, en alle bewerkte bestanden in klein formaat met logootje. Deze stuur ik naar de klant, en mocht de klant een afdruk willen pas ik het PSD bestand aan en sla deze op voor de print service.
Alle foto’s zet ik vervolgens op mijn harde schijf, waar ze nog jaren blijven staan.
Dit is al een tijdje mijn workflow, en dit staat me toe om gigantisch snel en systematisch te werken. Of dit voor jou ook werkt is heel persoonlijk, maar ik hoop dat jullie er in elk geval iets aan gehad hebben!

Schermafbeelding 2014-07-15 om 22.29.09

 

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

gratis masterclass

Je eigen camera instellen met de 3 stappen methode ✨

Die stomme flitser die open klapt, onscherpe of donkere foto's... Ik ga je redden!

IK VERTEL JE MIJN MAGISCHE METHODE ZODAT JIJ IN DE M-STAND KUNT FOTOGRAFEREN!

GRATIS AANMELDEN

Instagram

Volg De Fotografen Academy op Instagram voor tips, tricks en het laatste nieuws.

@defotografenacademy