Ik kreeg een hoop vragen over deze foto, hoe ik hem bewerkt had en hoe ik vuurvliegjes in een andere foto had toe gevoegd. Vandaag laat ik het je zien! Hoe ik een foto van licht naar donker maak, is echt een chaotisch proces. Ik doe echt van alles in telkens een andere volgorde, en ik maak ontzettend veel lagen aan die ik telkens weer een beetje aanpas. Omdat ik het echt niet in artikelvorm kan uitleggen heb ik hierover een filmpje gemaakt. Iets langzamer dit keer, nadat ik merkte dat veel van jullie het vaak te snel vonden gaan.
Vervolgens heb ik in deze foto vuurvliegjes toegevoegd.
Hoe dat werkt is eigenlijk heel simpel. Ik werkte met brushes (glitterbrushes) en met bokeh. Als eerst plaatste ik mijn glitter brush in een gelige kleur op mijn foto. De dekking zette ik op ‘bleken’.
Maar als je lichtjes fotografeert, krijg je in een foto vrijwel altijd bokeh. De vuurvliegjes die verder dan het scherpstelpunt vliegen, worden onscherp. Voor een realistischer effect voeg ik daarom wat bokeh toe. Ik heb een bokeh pakket gedownload van Phlearn.com, die je gratis over je foto’s heen kunt leggen. Ik open de bokeh foto en klik op ‘Selecteren’ > ‘Kleurbereik’
Vervolgens klik ik met het pipetje een van de lichtbolletjes aan in de foto, om aan te geven dat ik alle lichtbolletjes geselecteerd wil hebben.
Vervolgens kun je zien dat hij inderdaad alle bolletjes heeft geselecteerd! Ik druk op ctrl + c om ze te kopiëren.
Vervolgens plak ik de bokeh met ctrl + v op de foto, plaats ik ze waar ik ze wil hebben, en zet de dekking wat lager. Ongeveer op 80%.
Nu hebben we de vuurvliegjes achter het scherpstelpunt. Maar logischerwijs zitten er ook vuurvliegjes vóór het scherpstelpunt. Deze heb ik gemaakt met een andere ronde brush. Deze heb ik er ook in een oranje kleur op gezet. Ik heb gewoon hier en daar wat stippen geplakt.
En that’s it! Eigenlijk een combinatie van brushes met een bokeh texture. De bokeh kun je overal op google vinden, en ook de brushes zijn makkelijk te googlen. Gebruik termen als ‘light source’, ‘light bulb’ of ‘glitter’, ‘stars’, noem maar op.
Deze tutorial is misschien niet de meest overzichtelijke, maar ik werk ook vaak niet zo overzichtelijk, haha. Ik doe maar wat en probeer van alles uit, en pas telkens nog dingetjes aan. Maar toch hoop ik dat jullie er wat leuke dingetjes uit kunnen pikken waar je iets mee kan!