Kijk, nu ziet die nieuwe achtergrond er natuurlijk niet uit, maar soms wil je de achtergrond uit je foto’s halen om je foto’s voor andere doeleinden te kunnen gebruiken. Vooral in de design wereld is dit iets wat je heel erg vaak gebruikt! Ik zal je 2 simpele manieren laten zien om de achtergrond uit je foto’s te verwijderen.
Om te laten zien heb ik deze foto uitgekozen. Je hebt een foto nodig van een achtergrond die of onscherper is dan de voorgrond, of met andere kleuren. Photoshop gaat namelijk zelf proberen na te denken wat jij wil selecteren, en dan heeft hij contrast nodig.
We gaan hiervoor de snelle selectie tool gebruiken! Deze vind je links in je balkje. Zie je hem niet, zou hij onder het toverstafje kunnen zitten. Klik dan met je rechtermuisknop en selecteer het snelle selectie kwastje. Bovenin zie je 3 tekentjes, een kwastje met niets, een met plus en eentje met min. We willen iets gaan selecteren, dus je klikt op het kwastje met de plus.
De snelle selectietool werkt super simpel! Klik je namelijk op het blauwe vest van de vrouw, dan gaat Photoshop randen opzoeken. Het blauw van het shirt en de spijkerbroek is een totaal andere kleur dan de achtergrond, dus zal hij een rand vinden en tot daar selecteren. Zo heb je in één klik al een groot deel geselecteerd! Het klinkt nu misschien wat omslachtig, maar het gaat heel snel. Sleep gewoon een beetje met je kwastje binnen het onderwerp, en kijk hoe Photoshop de randjes opzoekt. Heeft Photoshop teveel geselecteerd, selecteer dan het kwastje met het minnetje om weer wat weg te halen.
Zo selecteer je het hele onderwerp wat je geselecteerd wil hebben.
Maar nu hebben we de onderwerpen geselecteerd, terwijl we juist de achtergrond moeten selecteren als we die willen verwijderen. Dus we moeten de selectie omkeren! Dat doe je door met je rechtermuisknop op de selectie te klikken en te kiezen voor ‘selectie omkeren’.
Nu zul je zien dat de hele achtergrond is geselecteerd, en het onderwerp niet.
Nu klik je heel simpel op ‘delete’ bij Windows en ‘backspace’ voor Mac, en poef, weg is je achtergrond!
Nu kun je er van alles mee doen, zoals gebruiken op een poster, visite kaartje, een collage, wat je maar wil. Je kunt natuurlijk ook gek doen en er een totaal andere achtergrond in plaatsen, dat kan vooral handig zijn bij studio foto’s. Heb je bijvoorbeeld een blauw achtergronddoek nodig maar heb je alleen wit, kun je dat op deze manier heel makkelijk aanpassen!
Omdat ik geen studio foto’s maak heb ik hier even een wat abstracter voorbeeld gepakt van een schets. Maar bij een foto in een studio werkt dit principe precies hetzelfde, alles wat je nodig hebt is een achtergrond in een effen kleur, zoals in dit geval dus wit.
Je klikt bovenin op ‘selecteren’ en dan op ‘kleurbereik’.
De naam zegt het al, we gaan selecteren op kleur. We willen de achtergrond weg hebben, en die is wit. Je krijgt een schermpje te zien en je muis veranderd in een pipetje. Klik in het fotootje in het schermpje of je echte foto (dat maakt niet uit) op de kleur die je weg wil hebben. In dit geval wit, dus ik klik gewoon ergens random in de foto waar het wit is. Het is niet meteen te zien dat je iets geselecteerd hebt, maak je dus geen zorgen als je nog niets ziet.
Je klikt op ‘ok’ of drukt op enter, en je zult zien, alles wat wit is is geselecteerd!
En dan weer hetzelfde als vorige keer, druk op ‘delete’ of backspace, en tada! Je achtergrond is weg.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Deze tools gebruik je vooral gigantisch veel bij het designen van layouts en logo’s etc, maar ook in de fotografie kan het ontzettend nuttig zijn!
Vind je het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan dit filmpje, misschien kan dat nog helpen: