Woohoo, het is lente! Nog even en het insecten seizoen begint weer, dan kunnen we weer los met macro foto’s. Nu is het daar nog net iets te vroeg voor, maar je kunt toch nog de lente in huis halen door druppels op bloemen te fotograferen.
Wat heb je nodig?
- Bloemen
- Een macrolens, macro-tussenringen of macroringen
- Kwastje of pipet
- Bakje water
- Andere gekleurde bloemen als achtergrond
De bloemen waar je de druppels op wil leggen moeten redelijk platte blaadjes hebben, zodat de druppel erop blijft liggen. Ik koos voor gerbera’s, makkelijke kleurrijke bloemen met openvallende blaadjes. Gerbera’s zijn er in allerlei kleuren!
Setting
Als achtergrond wil je een mooi geblurde kleurenpartij, voor een fris effect. Ik ben naar buiten gegaan zodat je meteen al een groene achtergrond hebt. Omdat ik dit nog iets te saai vond, heb ik de gerbera voor een bakje met paarse bloemen gezet. Let hier op de afstand, als ze te dichtbij je bloem staan worden ze niet zo vaag. De beste afstand is ongeveer 0,5 meter (afhankelijk van je lens).
Mijn setting zag er zo uit:
Je ziet ook meteen mijn bakje water staan, en het lepeltje wat ik probeerde te gebruiken als vervanging voor de pipet. Wat nogal mislukte. Ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat je met een kwastje ook hele mooie dikke druppels op de bloemen kunt laten vallen, dus als je zoals de meeste mensen geen pipetje in huis hebt, kan een kwastje ook. Een plantenspuit werkt niet, deze geeft alleen hele kleine druppeltjes.
Fotograferen
Fotografeer je buiten? Zorg dan dat de achtergrond bloemen sowieso in de zon staan voor het meest frisse effect.
Vervolgens zet je je bloem op de goede hoogte en plek. Dit kan in een vaasje, maar bij mij kwam hij dan te hoog uit. Vandaar dat ik hem in de tafel heb gestoken. Vervolgens kijk je door je lens en ga je bepalen welk blaadje je vanaf welke hoek in beeld wil. Een statief is hierbij wel handig, zodat je dat beeld vast kan houden.
Dan is het tijd voor de druppels! Het kwastje dip je in het water, en daarmee ‘tap’ je op het blaadje zodat het water van de kwast op de bloem beland. Als je dit voorzichtig doet blijft de druppel prachtig liggen.
Dan kun je je foto’s gaan maken! Het beste werk je met een zo groot mogelijk diafragma, zo word de achtergrond mooi onscherp.
Maak foto’s van verschillende afstanden. Je kunt volledig op de druppel focussen, maar ook de hele bloem op de foto zetten met die ene druppel erop. Kijk wat het mooist is!
Het leukste is om een hoek op te zoeken waarin je de omgeving terug ziet. Zeker als je buiten fotografeert kan dit hele mooie beelden opleveren.
Het is wel aan te raden om handmatig te focussen. Je wil de druppel echt haarscherp hebben, en je camera is snel geneigd op bijvoorbeeld een blaadje scherp te gaan stellen, omdat dat een groter oppervlakte en contrast heeft. Door het schuifje op je lens van AF naar M te schuiven kun je zelf scherpstellen.
Omdat je op een hele kleine afstand werkt, kun je het beste je lens één keer handmatig instellen, en vervolgens scherp te stellen door een beetje naar voor of achter te bewegen.
Dit is eigenlijk super makkelijk om te doen, en je krijgt er hele bijzondere resultaten mee. Een leuke uitdaging om de lente mee in te luiden!