Fotografie

4 tips voor een 50mm f/1.8 of (f/1.4)

oktober 30, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Kon jij hem ook niet laten liggen? De 50mm f/1.8 staat bekend als de plastic fantastic, een lens die zo goedkoop is dat je hem ‘zomaar even’ aanschaft. Maar met deze lens komt wel een kleine gebruiksaanwijzing. Je krijgt al snel onscherpe foto’s, terwijl deze lens heel wat in z’n mars heeft. Ik ga je tips geven om het uiterste uit deze lens te halen!

Ik heb de 50mm een tijdje gebruikt, maar liep tegen een probleem aan waardoor ik hem toch vaker weg legde. Mijn foto’s waren heel vaak onscherp. Van 10 foto’s was er vaak maar één echt haarscherp. Ik baalde van mezelf, wat deed ik fout? Nu ik beter weet hoe ik met de lens moet gaan, merk ik al meteen verschil.

Zet je diafragma niet helemaal open

De belangrijkste tip is, gebruik niet bij alle foto’s f/1.8 alleen maar omdat de lens dit kan. Dit deed ik natuurlijk wel meteen, want dan heb je immers de mooiste aflopende scherpte. Alleen scherpte op de ogen, dat was wat ik wilde. Maar nu is dat dus ook gewoon te bereiken met een diafragma stopje hoger. Bij f/1.8 is het veld dat scherp is zó klein, dat je bijna mazzel moet hebben als je de scherpte precies op de ogen krijgt. Vaak heb je dus te maken met half-scherpe foto’s. De meeste lenzen presteren het best als je ze een of twee stops boven hun maximale opening gebruikt. Probeer eens f/2.8, en dan zul je merken dat het al meteen beter gaat!

Let op de ogen

Soms zul je zien dat er maar één oog scherp is. Bij zo’n kleine scherptediepte zie je al heel snel onscherpte als de persoon zijn hoofd iets gedraaid heeft. Zorg dus dat de persoon zijn/haar hoofd echt recht voor de camera heeft staan, zodat allebei de ogen zich op dezelfde afstand van de camera bevinden, of kies voor een iets kleiner diafragma.

Sta op afstand

Het is geen macro lens, en hij stelt lastiger scherp als je te dichtbij staat. Zorg dus voor genoeg afstand tussen jou en het onderwerp.

Kies je scherpstelpunt

Stel scherp met één scherpstelpunt in plaats van allemaal. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt dat zich op het oog bevind. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto.

27IMG_6213copy

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

gratis masterclass

De 5 geheime elementen voor een succesvol fotografiebedrijf

Want goed fotograferen alleen is niet meer genoeg om een succesvolle business te kunnen bouwen. Er is meer nodig dan dat! 

DIE NIEMAND JE VERTELT, MAAR DIE KOMEND JAAR VOOR JOU HÉT VERSCHIL GAAN MAKEN.

GRATIS AANMELDEN

Instagram

Volg De Fotografen Academy op Instagram voor tips, tricks en het laatste nieuws.

@defotografenacademy